Työhuone

Työhuone-sarjassa vieraillaan erilaisten kulttuurialan toimijoiden työhuoneilla tutustumassa muun muassa tunnelmaan ja työpöytien yleiseen järjestykseen.

Kulttuuriyhdistys Taite:n työhuonekollektiivin jäsenet, Design3 Oy:n Pia Myllymäki ja Saija Varis-Kuusisto raottivat A3:lle oveaan ja päästivät suojeltujen seiniensä sisäpuolelle fiilistelemään työhuoneensa tunnelmaa.

Pasilan aseman ratapihan kätköistä löytyy vanhoja punatiilisiä rakennuksia, joiden julkisivut henkivät historiaa. Kaarevia muotoja varustettuna moniruutuisilla ikkunoilla ja ajan patinalla. Pihalla seisoo käytöstä poistettuja junanvaunuja ja jopa vanha höyryveturi. Keskeltä pihaa löytyy myös tällä hetkellä lumipeitteinen kasvihuonerakennelma, joka liittyy Dodo ry:n kaupunkiviljelyryhmän Kääntöpöytä-projektiin. Puinen, maaleistaan kulunut ovi narahtaa ja johdattelee meidät rakennuksen toiseen kerrokseen Kulttuuriyhdistys Taite:n ovelle Pasilan Vanhoilla Veturitalleilla. 


Taite:n tiloissa on työhuonevuokralaisia kaiken kaikkiaan noin 15-20 henkilöä. Luku vaihtelee, sillä osa tulee työhuoneelle työstämään vain yhden projektin, osa taas on asuttanut tilaa jo vuosikausia. Saija Varis-Kuusisto tuli Veturitalleille vuonna 2003 toimiessaan freelancer-graafikkona. Vuonna 2010 hän perusti markkinointi- ja viestintätoimisto Design3 Oy:n yhdessä Pia Myllymäen ja Minna Haukkovaaran kanssa ja valtasi samalla Veturitalleilta työpöydän ympärille hiukan lisää tilaa. Nyt heillä on työhuoneella ainoana ryhmänä oma toimisto. Muissa tilan työhuoneissa toimii useampia yrittäjiä ja tekijöitä sulassa sovussa.


Veturitallien tunnelmallisen työhuonetilan lisäksi myös Kulttuuriyhdistys Taite:n historia on mielenkiintoinen. Yhdistys muutti Vanhoille Veturitalleille vuonna 2001 ja on siitä lähtien asuttanut tilaa. Yhdistyksen tarina ei kuitenkaan suinkaan alkanut silloin, vaan jo vuonna 1993 kun joukko kumpulalaisia ja toukolalaisia kulttuurityöläisiä alkoi toteuttaa visiotaan suuresta yhteisestä työhuonetilasta. Joukko löysi pian sopivan tilan Vallilasta, Yleisradion ammattiopiston entisistä tiloista, joista he vuokrasivat yhden kerroksen itselleen. Yhdistys toimi tiloissa seitsemän vuoden ajan ja siellä projektejaan toteuttivat muun muassa legendaarinen lehti- ja valokuvakirjakustantamo Musta Taide ja ohjaajat Lauri Törhönen, Auli Mantila ja Simo Halinen. Elokuva-alan ihmisten suosiota vuokralaisissa selittää Kulttuuriyhdistys Taite:n perustajajäsen elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi, joka yhä viimeisenä mohikaanina alkuperäisistä perustajista pitää yhdistystä pystyssä ja asuttaa työhonetilaa. Nykyään suurin osa muista työhuoneen vuokralaisista on graafiselta alalta, kuten Design3 Oy.


Työhuone on suurelta osin avointa tilaa, joka on jaettu osiin kirjahyllyillä ja muilla rakennelmilla. Hyllyjen väleistä pilkistävillä työpöydillä näkyy keskeneräisiä projekteja ja sekalaisia inspiraation lähteitä. Keskitalven valo siivilöityy kauniisti sympaattisista ruutuikkunoista ja heijastelee kuvioita jättimäisen kaariholven koristamalle käytävälle. Tiiliseinääkin on jätetty hieman näkyville, mikä sopii hyvin työhuoneen tyylikkään tehdasmaiseen miljööseen. Tällaisista työhuoneista näkee usein vain unta. Pisteenä iin päälle esittelykierroksen lopuksi Design3 Oy:n naiset  johdattelevat vieraat ovelle, jonka takaa paljastuu puiset lauteet ja valkoiset kaakelit. Vanhojen Veturitallien työhuoneella voi työpäivän päätteeksi vaikka lämmittää saunan. Unelmien työpaikka.