Työhuone

Työhuone-sarjassa vieraillaan erilaisten kulttuurialan toimijoiden työhuoneilla tutustumassa muun muassa tunnelmaan ja työpöytien yleiseen järjestykseen.

Helsingin Eerikinkadulla tehdään uniikkeja koruja ja saadaan tarpeellista vertaistukea.

Kuinka pieneen tilaan voikin mahtua niin paljon ja niin mukavasti? Korumuotoilijoiden Elli Hukan, Anne Kokkosen ja Salla Silvosen sekä taiteilija Jenni Ropen paja ja putiikki kivijalassa Eerikinkadulla on oikea tilaihme. Noustessa katutasosta muutaman askeleen portaita ylös päätyy korkeaan ja valoisaan tilaan. Täällä Napa & Paja työhuone-myymälä on asustellut pian kaksi vuotta. 

Vanhassa vitriinissä on esillä kauniita koruja, puisen kassakaapin päällä seisoo valtava viherkasvi ja nurkassa on kokoelma värikkäitä raanulaukkuja. Tunnelma tilassa on viihtyisä ja kiireetön. Mintunvihreä seinä luo hauskan kontrastin kirkkaanpunaiselle lattialle. Koruja koristavat sekä käytetyt puuvärikynät että elegantisti muotoiltu hopea. Myymälä ja korupaja mahtuvat sympaattiseen liikehuoneistoon mainiosti. 

Muutama vuosi sitten korumuotoilukolmikko kaipasi muutosta ja unelmana siinsi työhuone, jossa voisi pitää myös putiikkia koruille. Elli, Anne ja Salla sanoivat irti Helsingin Kalliossa sijaitsevan työhuoneensa vuokrasopimuksen. Kuin sattuman kauppaa viikko irtisanomisen jälkeen Elli kuuli työhuoneesta Eerikinkadulla. Napa Booksin perustaja Jenni Rope ja Napa Galleria-yhdistys olivat lopettamassa tilassa toiminutta galleriaa, ja Jenni etsi tilaan kirjakauppansa lisäksi muita vuokralaisia. Tytöt ehdottivat työhuoneen ja kaupan yhdistämistä ja näin Napa & Paja sai alkunsa.

Napa & Pajan parin vuoden taipaleeseen on mahtunut useampi ravintolapäivän ravintola, pikkujoulut, iltamia sekä konsertteja. Työhuonelaisten Ellin, Annen ja Sallan yhteinen taival on jatkunut Lahden Muotoiluinstituutin opinnoista tähän päivään. Eikä ystävyys ole loppunut työhuonetoveruuteen. Tytöt viettävät aikaa yhdessä myös työpäivien ulkopuolella. "Lähdettiin viime joulukauden jälkeen kuudeksi viikoksi Thaimaan reissulle Annen kanssa kahdestaan", Elli kertoo nauraen.

Elli, Anna ja Salla tekevät koruja omilla toiminimillään ja tuotemerkeillään. Yhteisiä projekteja heillä ei putiikin ja pajan pyörittämisen lisäksi ole ollut. Siitä huolimatta yhteinen työpaikka ja siellä saatu vertaistuki on heille hyvin tärkeää. "Monella käsityöläisellä on se tilanne, että olisi aika yksin", Elli toteaa. Pelkästään korujen myynti Napa & Pajassa ei olisi kannattavaa, joten naiset myyvät korujaan jälleenmyyjien kautta sekä erilaisissa tapahtumissa. Joulumyyjäiset ovat erityisesti Ellille ja Annelle todella tärkeä tulonlähde. Viimeaikojen talouden alamäki on tosin vaikuttanut myyntiin ja aiheuttaa huolta Napa & Pajalaisillekin. "Pienet tekijät tippuvat ensimmäisinä", Anne toteaa.

Kaikki Napa & Pajalaiset viihtyvät työhuoneellaan erinomaisesti. Tällä hetkellä tilassa hääräävät enimmäkseen Anne ja Elli, Sallan ollessa hoitovapaalla. Sijaintikin on kerrassaan loistava, vaikkei aivan vilkkaimmalla ostoskadulla olekaan. Pienessä tilassa kaikella on paikkansa ja tilaa on juuri sen verran kuin sitä työskentelyyn tarvitaan. Ja jos tila on loppunut kesken, on turvauduttu luoviin ratkaisuihin. Vanhasta komerosta löytyy esimerkiksi metallinkiillotuskone. "Tila on kyllä mahtava ja loppu on ihan itsestä kiinni", Anne toteaa.

Napa & Pajalaiset ovat olleet aina nopeita liikkeissään, joten tulevaisuudelta voi odottaa mitä tahansa. "Jos jotain tulee, niin sitten tulee. Nyt ollaan tässä ja tätä jatketaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä", Elli tuumii. "Ollaan valmiina muutoksiin." Ensin Napa & Pajalaiset aikovat kuitenkin maalata myymälän takaseinän mustikan siniseksi ja järjestää pikkujoulut. Ravintolapäivän suunnittelukin on haastattelun aikaan kovassa vauhdissa. Ja Salla on vähitellen palailemassa hoitovapaaltaan takaisin sorvin ääreen. Mutta mahdollisuuksiin tartutaan kun niitä vastaan tulee. Niin syntyi myös Napa & Paja.