Työhuone

Työhuone-sarjassa vieraillaan erilaisten kulttuurialan toimijoiden työhuoneilla tutustumassa muun muassa tunnelmaan ja työpöytien yleiseen järjestykseen.

Sankariliigan tuotantotalossa tehdään hartiavoimin töitä kohti parempia Suomi-Filmejä.

Helsingin Hämeentien varrella sijaitseva keltaisen-harmaa kiinteistö jää helposti ohikulkevalta huomaamatta. Se näyttää juuri sellaiselta vuosikymmeniä sitten rakennetulta liiketilalta, joissa erinäiset pienet ja keskisuuret kohtalaisen tuntemattomat ja vähemmän seksikkäät yritykset majailevat. On konevuokraamoa ja siivouspalveluita. Mutta on myös B-rapun Sankariliiga.

Hämärän rappukäytävän oveen kiinnitetyssä logossa komeilevat pikkuhousut. Tämä saattaa synnyttää kaikenlaisia ennakko-oletuksia millaisia bisneksiä täällä pyöritetään. Astumme eteisen kautta sisään tunnelmallisesti valaistuun olohuonemaiseen tilaan. Huone on avara ja siitä lähtee useampia ovia ja käytäviä eri suuntiin. Sohvaryhmä ja nojatuolit kutsuvat istahtamaan kahvikupilliselle ja tavarat kirjahyllyissä ja pöydillä ovat järjestyksessä. Näkee että viihtyvyyden eteen on tehty paljon töitä. 

Sankariliiga ei nimestään huolimatta ole supersankari-palveluita tarjoava yritys vaikkei kovin kaukana siitä ollakaan. Samalla alalla ollaan vahvasti. Se on kuuden Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella tavanneen nuoren elokuva-alan ammattilaisen pyörittämä kunnianhimoinen konsepti, jossa halutaan tuoda elokuva- ja tv-alan sekä muita luovan alan osaajia saman katon alle yhteisöksi. Sankariliiga tarjoaa ammattitaitoaan ja osaamistaan tv- ja elokuvaproduktioiden käyttöön sekä työhuonepaikkoja ja työskentelytiloja alalla toimiville. Se myös vuokraa esimerkiksi puku- ja ompelimostudioitaan ulkopuolisille. "Mitään vastaavaa ei Euroopankaan mittapuulla löydä", kertoo Kari Kankaanpää, yksi Sankariliigan perustajista. "Että on tälläinen yhteisö ja verkosto ja talo yhdessä on harvinaisempaa", Laura Haapakangas lisää.

Sankariliiga sai alkunsa reilu vuosi sitten, kun Heikki Ulmanen, Laura Haapakangas, Venla KorvenmaaKari Kankaanpää, Laura Malinen ja  Petteri Mäkinen rupesivat yhteistuumin etsimään työskentelytiloja itselleen. Myöhemmin Venla Korvenmaan tilalle joukkoon liittyi Roosa Marttiini. "Koulussa tottui siihen että on hyvät työtilat ja pajat sekä yhteistä tilaa jossa tapaa muita ihmisiä joiden kanssa jutella projekteista", Heikki kuvailee tilannetta. "Ammattikentälle lähdettäessä ihmiset viettää aikaa omassa keittiössä tai vessassa tai mikä paikka se sitten onkaan minne projektinsa kanssa mahtuu." Alusta alkaen Sankariliigalaiset pyrkivät löytämään tilan johon mahtuisi heidän lisäkseen muitakin. Löydetty tila oli kuitenkin vielä suurempi kuin Sankariliigalaiset olivat ajatelleet. "Meidän täytyi ottaa ajateltua enemmän kiinteitä vuokralaisia, mutta se on koitunut vain eduksi. Meillä on ollut yhteisiä iltamia ja yhteistyötä. Tästä on muodostunut sellainen keskittymä", Laura kertoo. 

Sankariliigalaiset remontoivat vuokraamiaan tiloja yötä päivää kuukauden. Monta sataa neliömetriä irroitettavaa kokolattiamattoa, useita väliseiniä ja maalilitroja myöhemmin Sankariliiga avasi ovensa vuosi sitten helmikuussa 2014. Tosin Sankariliigalaisten mielestä "90% on nyt tehty ja laitetaan sen mukaan kun ehditään".

Elokuva- ja tv-produktiot ovat aina intensiiviä ryhmätöitä, jonka eri osa-alueille tarvitaan erikoisosaajia. Suomi on kuitenkin pieni maa ja tuotannot pienellä budjetilla tehtyjä. Tämä karsii mahdollisuuksia. Sankariliiga yrittää verkostoida erikoisosaajia ja käyttää alalla toimia freelancereita produktioissaan. "Joltain tekijältä löytyvä erikoisosaaminen voi inspiroida käyttämään juuri tätä elementtiä omassa tuotannossa ja kaikki hyötyvät", Sankariliigalaiset kertovat.

Teemme kierroksen Sankariliigan vaikuttavissa tiloissa. Näissä tiloissa on toiminut aiemmin ainakin asfalttifirma, kassien valmistus- ja maahantuontiliike, autokorjaamo sekä ammattikoulu. Autokorjaamotilat voi vielä helposti kuvitella korkeassa tuotantotilassa, jossa onnistuu suurempienkin lavasteiden rakentaminen. Tilaan voi ajaa suoraan sisään talon sisäpihalta isollakin autolla. Muuten tilat on remontoitu mahdollistamaan sekä siistit sisätyöt että sotkuisemman paja- ja verstastyöskentelyn. Hiljattain Sankariliigalaiset valtasivat talosta myös toisen tilakokonaisuuden "länsisiiven" itselleen. Neliöitä on nyt käytössä yhteensä lähemmäs tuhat. "Tulijoita on riittänyt ja tiloille on ollut kysyntää", kertoo Kari.

Tulevaisuudessa Sankariliiga toivoo voivansa kehittää tilojaan ja palvelujaan vastaamaan entistäkin paremmin elokuvatuotantoprosessiin liittyvien toimijoiden tarpeita. Lisää väkeä halutaan ja uusia tiloja hankitaan juuri tätä silmällä pitäen. Myös kansainväliset projektit kiinnostavat. "Unelma olisi saada koko tämä sisäpiha käyttöömme ja luoda elokuva-alan yhteisö tänne", Sankariliigalaiset naureskelevat. Ja kukapa tietää. Kenties muutaman vuoden kuluttua Helsingin Hermanniin on syntynyt Suomen omat Universal Studiot. Tai jotain vielä parempaa.

Ja ne logon pikkuhousut? Tietenkin kaikilla supersankareilla on aina pikkuhousut trikoiden päällä. Pikkuhousuista supersankarin tunnistaa. Niin myös Sankariliigan.