Tavara ja tarina

Toimitus fiilistelee esineitä, joiden historiaa kartoittamalla tulee samalla raotettua esineiden omistajien tarinoita. Juttusarjassa tavara kertoo oman tarinansa.

Entinen kasvissyöjä, muotoilija Laura Merz palasi turkistuotannon alkulähteille ja opetteli nylkemään.

Muutama vuosi sitten Helsingissä nousi kohu citykanien metsästyksestä. Ihmisten luontoon päästämien kanien kanta oli päässyt räjähtämään eivätkä puistot enää kestäneet siellä telmiviä kanilaumoja. Kaneja päätettiin ruveta pyytämään ansoilla, jousipyssyillä ja hillerien avulla. Ja siitä eivät kaupunkilaiset pitäneet. Suloiset kanit piti jättää rauhaan!

Citykanikohun velloessa Lohjalta kotoisin oleva, nykyisin berliiniläistynyt tekstiilisuunnittelija ja muotoilija Laura Merz sai ajatuksen. Mitä jos kaneilla tekisi jotain? Niiden vuota eli nyljetty nahka on lämmintä ja pehmoista ja kanien hävittäminen tuntui älyttömältä. Kani on niin pieni että siitä saatava nahkakin on pikkuruinen. Mutta rukkaset kyllä kaneista saisi, ajatteli Laura. 

Oikeastaan Lauran ajatus kanien hyödyntämisestä syntyi osana pidempää prosessia. Opiskelukurssillaan Taikissa opiskelijat joutuivat miettimään kansanperinteitä ja kuinka sieltä löytyviä muotoiluelementtejä voisi tuoda nykypäivään. Laura Merz innostui kurssilla Siperiassa asuneista paimentolaisheimoista ja heidän tavastaan suhtautua materiaaliin sekä ympärillään olevaan luontoon. Lauraa ei niinkään kiinnostanut esimerkiksi perinteisen nahan kirjailutekniikan tuominen nykypäivään vaan juuri heimojen tapa elää sopusoinnussa luonnon kanssa. 

'Keskivertokaupunkilaisella ei ole nykyisin suhdetta luontoon eikä ympärillämme olevaan materiaan. Linkki tavaroiden valmistuksessa käytettävään materiaaliin on hämärtynyt.' Paimentolaisheimot käyttivät saaliseläimestä kaikki osat hyväkseen ruokana ja materiaalina tarpeellisille esineille. 'Koska rekeen ei mahtunut mitään turhaa oli jokaisella esineellä tärkeä tehtävä ja suuri arvo', kertoo Laura.

Citykanien metsästyksestä noussut kohu mietitytti Lauraa. Miksi ihmiset eivät kyseenalaista kaupasta löytyvän kauniisti kiharrettun, siistiin muovipakettiin pakatun jauhelihan tuotantoprosessia, mutta jaksavat meuhkata kanien metsästyksestä raakana tappamisena? Projektillaan Laura haluaa pohtia kaupunkilaisten ja itsensä suhdetta materiaaliin ja eläimiin materiaalien lähteenä. 'Ryhdyin 14-vuotiaana eettisistä syistä kasvissyöjäksi. Muutama vuosi sitten aloin taas syömään lihaa. Jos syö lihaa täytyy pystyä käsittelemään asiaa nimeltä kuollut eläin.' Ja kuolleisiin eläimiin Laura tutustuikin. Laura sekä nylki kuolleilta kaneilta nahat, että puhdisti niistä kaapimalla kalvot ja muut kerrokset vanhempiensa kylpyhuoneessa. 'Mulla on kyllä tosi ymmärtäväiset vanhemmat', Laura naurahtaa.

Laura Merzin Kanirukka-projekti on nyt jatkunut vuodesta 2011 saakka. Ensimmäiset Kanirukkaset valmistuivat keväällä 2012 ja parhaillaan Laura valmistaa lisää rukkasia uudesta kanierästä. Nykyisin tosin citykanit syötetään lähiruokana Korkeasaaren kissapedoille ja vuotien saaminen on hankalampaa. Kukapa tahtoisi joutua kamppailemaan isojen kissojen kanssa kanien nahoista. 

Rukkasten sisäpinta on kaninkarvaa ja ulkopuolella oleva nahka on peräisin kierrätetyistä nahkavaatteista. Jokainen rukkanen on uniikki, sillä luonnollisesti yksikään kani ei ole identtinen toisen kanssa. Yhteen rukkaspariin saattaa mennä useampi kani, mutta Lauran mukaan 'Helsingin puistossa elävät kanit ovat hyvässä lihassa'. Nahan käsittely käyttökelpoiseksi on pitkä prosessi lukuisine vaiheineen nahan nylkemisestä parkitsemiseen ja pehmitykseen. Ohjeita Laura löysi internetistä ja käytti niitä soveltaen. 'Työtunteja en ole enää pitkään aikaan laskenut.' toteaa Laura. Myöskään nahkatuotteiden ompelusta ei Lauralla ollut ennestään kokemusta. Mutta Kanirukka -projektissa ei olekaan kyse voittojen maksimoinnista vaan muotoilijan halusta kyseenalaistaa suhdettamme materiaalien käyttöön ja arvostukseen. Rukkasten hinta on pari sataa euroa, joka ensi kuulemalta saattaa kuulostaa korkealta. Jos sen sijaan mietitään mistä hinta koostuu, on se hyvin kohtalainen käsityönä alusta asti valmistetuille uniikkituotteille.

http://www.designallsorts.com/
http://www.facebook.com/Kanirukka