Kylässä

Kylässä ollaan! Tutustumme koteihin, kaupunkeihin ja jos hyvin käy, myös ihmisiin alkuasukkaan opastuksella.

Entisen karjamarkkinahallin kupeesta löytyy ruokapaikka, jossa viihtyvät niin lapsiperheet kuin hipsteritkin.

On hämärtyvä loppukesän ilta. Istahdamme ekologiseen ravintola BioMiohon, joka on lähes täynnä. Salin pitkät pöydät ovat niin korkeita, että istuessa jalat eivät ylety lattialle saakka. Tuntuu kuin olisi lapsi jälleen. Ihmisten rentous ja hyväntuulisuus tarttuu. Palavat kynttilät, joita tanskalaiset rakastavat, luovat hyggen eli kotoisan tunnelman. Halmtorvet-aukiolle avautuvista isoista ikkunoista on mukavaa seurailla lauantai-illan menoihin rientäviä kööpenhaminalaisia.

Olemme kävelymatkan päässä Kööpenhaminan päärautatieasemasta Vesterbrossa, joka on ollut perinteisesti punaisten lyhtyjen ja huumekaupan aluetta. Kaupunginosan siistiytyessä se on muuttunut pikkuhiljaa vaateputiikkien ja tasokkaiden etnisten ravintoloiden keskittymäksi. Niin sanottu Meat Town ja sen lukuisat ravintolat houkuttelevat erityisesti luovien alojen väkeä viihtymään.

BioMion konsepti on vihreä pieniä yksityiskohtia myöten. Puukalusteet, henkilökunnan asut, jopa vessojen saippuat ovat sertifioituja ekotuotteita. Ravintola pyrkii myös käyttämään uusiutuvaa energiaa sekä ympäristöä mahdollisimman vähän kuluttavaa logistiikkaa. BioMio on myös paikkana erottuva, jopa hämmentävä: Huoltoasemaa muistuttava tasakattoinen rakennus on suojeltu. Rakennuksen julkisivuun ei saa kiinnittää mitään uuteen viittaavaa. Siksi vanhat saksalaisen elektroniikkajätin Boschin valomainokset hallitsevat fasaadia edelleen.

BioMiossa perinteisiä tarjoilijoita ei ole. Saamme käteemme pankkikortin kaltaiset muovikortit ja ruokalistan. Värikkäät ja informatiiviset symbolit kertovat annoksien ravintosisällön. Tarjolla on kaikille jotakin: esimerkiksi energybooster, antioxidants, libido enhancer, macho ja partyvitamins. Macho-symbolilla merkityssä annoksessa on runsaasti voimaa antavaa proteiinia. Kun taas partyvitamins-logolla merkitty purtava sopii mainiosti Kööpenhaminan yöhön suuntaavalle. Tilaamme ruoat suoraan kokeilta avokeittiön tiskiltä ja juomat vastaavasti baarin puolelta. Samalla tilauksemme latautuvat muovikortteihin.

Syömme molemmat Kolonihave salatin eli siirtolapuutarhasalaatin, jossa on tuoretta pinaattia, yrttejä, parsaa, mansikoita, herneitä ja retiisiä valkoisella balsamicolla maustettuna. Maukasta ja yksinkertaista. Herneetkin tuntuvat vastapoimituilta. Ruokajuomaksi olen valinnut inkivääri-appelsiini -limonadin ja seuralaiseni paikallisen pienpanimon oluen. Kevyen salaatin jälkeen maistuu päivän erikoinen eli tuhti pala saksanpähkinöillä koristeltua porkkanakakkua. Ruoan esillepano on konstailematonta, melkeinpä sympaattista. Esimerkiksi jälkiruoka, jossa on tuoreita hedelmiä kermavaahdolla, tarjoillaan perinteisistä hillopurkeista. 

250-paikkaisen ravintolan periaatteisiin kuuluu ekologisten arvojen lisäksi avoimuus, jolloin koko prosessi on mahdollisimman läpinäkyvää. BioMiossa on tärkeää, että raaka-aineet ovat tuoreita ja niiden alkuperä on tiedossa. Konkreettisesti avoimuutta kuvaa se, että asiakkaat näkevät suoraan pöydistä ravintolan avokeittiöön ja kylmähuoneeseen. 

BioMio on kohtuuhintainen paikka syödä verrattuna Kööpenhaminan yleiseen hintatasoon. Ravintola ei ole myöskään liian sliipattu vaan rennon tanskalainen, jonne monenlaisten ihmisten on helppo tulla. Myös lihansyöjien. Illan päätteeksi laskun hoitaminen käy helposti. Maksamme muovikortille latautuneet ruoat ja juomat kassalla. Ja vielä vinkkinä ravintoloitsijoille. Tällaista konseptia kaipaamme myös Suomeen.

www.biomio.dk