Kylässä

Kylässä ollaan! Tutustumme koteihin, kaupunkeihin ja jos hyvin käy, myös ihmisiin alkuasukkaan opastuksella.

Helsingin saunakulttuurin uusin tulokas avaa pian ovensa.

Merihaan kärjessä nököttää valkoinen rakennus. Talon ympärillä on sorakasaa ja kuoppaa ja äkkiseltään on vaikeaa arvata, että tässä seisoo Helsingin uusin yleinen sauna, joka avaa pian ovensa innokkaille löylyttelijöille. 

Kulttuurisauna on suunnittelija Nene Tsuboin ja arkkitehti Tuomas Toivosen kunnianhimoinen hanke rakentaa ekologinen ja toimiva yleinen sauna keskelle kaupunkia. Sijainti ei tosin tunnu kovin keskeiseltä pimenevässä talvi-illassa kahdelta puolin vellovan hyisen meren kainalossa. Matkaa Hakaniementorilta jalkaisin on kuitenkin vain reilu viisi minuuttia. Sijainti on muutenkin hieno. Toiselta puolen kohoaa Kruununhaan vanha ja arvokas siluetti, toisella Kalasataman vauhdilla muuttuva ja kehittyvä miljöö. 

Sisällä saunarakennuksessa on hämärää. Seinät ovat puhtaan valkoiset ja rakennuksen muotokieli on eleetön ja pelkistetty. Muovipressut peittävät vielä merenpuoleista seinää. Pressua raottamalla paksujen hirsipylväiden välistä pääsee pujahtamaan rakennuksen suojaisalle sisäpihalle, jonka yhdeltä sivulta levittäytyy meri lähes varpaita kutitellen. Edessä näkyy talvisen autio Kalasatama. Pihalle on helppo kuvitella itsensä vilvoittelemaan löylyjen jälkeen.  

Saunassa näyttää melkein valmiilta. Iso kiuas nököttää keskellä ja sen kahden puolin nousevat betonista muuratut lauteet. Kiuas on kertalämmitteinen ja lämpiää puupelleteillä. Pesuhuoneissa on jo paikat suihkuille ja toisessa pukuhuoneessa rungot kaapeille. Saunassa on oma puoli miehille ja naisille. Eleetön muotokieli jatkuu kaikkialla, myös saunassa. 

Projektin pyrkimyksenä on tehdä kulttuurisaunasta mahdollisimman ekologinen ja vähähiilinen. Fortum on ollut mukana suunnittelemassa ja mahdollistamassa hanketta. Kaikki tarvittava energia pyritään tuottamaan paikanpäällä. Saunan kiukaan hukka- ja jälkilämpöä käytetään rakennuksen lämmittämiseen. Palamisessa syntyvät palokaasut taas lämmittävät vesivaraajaa. Energiatehokkuus jatkuu rakennuksen katolle saakka, josta tehdään viherkatto. Sinne asennetaan myös aurinkopaneeleja. 

Kulttuurisaunan piti valmistua jo aikaisemmin syksyllä osana World Design Capital vuotta. Haastava rakennusprojekti on kuitenkin venynyt ja näillä näkymin sauna avaa ovensa tammikuun lopussa.