Kylässä

Kylässä ollaan! Tutustumme koteihin, kaupunkeihin ja jos hyvin käy, myös ihmisiin alkuasukkaan opastuksella.

Oiva lääke ja lohdutus vuoden pimeimpään aikaan on koota ystäväporukka yhteen ja pysähtyä hetkeksi herkuttelemaan.

Vaikka media on täynnä ikäviä uutisia kehnosta taloustilanteesta, Helsinkiin on avautunut tänä vuonna mitä kiinnostavampia kahviloita ja ravintoloita piristämään kaupunkilaisten arkea. Tarjonta on rikkaampaa kuin koskaan aiemmin. Tässä jutussa kerron vain muutamasta, joissa voi nauttia vaikkapa aamiaista, lounasta ja illallista. 


Aamupala à la Cafe Bon Temps

Viime helmikuussa avatun cafe Bon Tempsin löysin vasta tänä syksynä. Lauantaiaamuinen kävelylenkki taittuu puolessa tunnissa kantakaupungista Mannerheimintielle Meilahden kohdalle. On ilahduttavaa että tällekin puolelle kaupunkia avataan korttelikahviloita. Pieni mutta viihtyisä kahvila sulkee pois vilkkaan Mannerheimintien liikennemelun. Paikalla on kaiken ikäisiä sekä korttelin asukkaita että kauempaakin tulleita kahvittelijoita. Tämä on paikka jonne on helppo piipahtaa ja istahtaa alas vaaleanpunaisilla neilikoilla koristettuihin pöytiin. Tilaa ei ole ylisisustettu, vaan se on kutsuvan rento. 

Kahvilasta saa muun muassa käsintehtyjä leivonnaisia ja talon kaakaota aidosta suklaasta tehtynä. Bon Temps tarjoilee kävijöilleen myös aamiaista, päivän tärkeintä ateriaa, ja vielä huokeaan hintaan. Nälän suuruudesta riippuen voi valita aamiaisen viidestä vaihtoehdosta. Ilahduttavaa on se, että ne ovat mahdollista saada myös gluteenittomina. Kahvilan panostus aamuun ei rajoitu vain viikonloppuihin, vaan arkiaamiaista tarjoillaan klo 7–10.00. Silloin listalla on muun muassa Proteiini aamiainen. Reippaalle liikkujalla sopivassa tankkauksessa on luomukananmuna, pähkinöitä ja tietysti rahkaa marjojen kera. 

Valitsen ei niin suureen nälkääni Pikkuaamiaisen. Annos sisältää croissantin hillolla, juustoa, kinkkuleikkelettä, appelsiinituoremehun ja kahvin. Aamiaiseni huipentuu porkkanakakkuun, joka ei petä. Se on suorastaan täydellinen liitto suolaista ja makeaa. Tänne palaan uudelleen parhaimpien ystävieni kera. 


Päiväkaffet Suvannossa

Suvanto on Vallilassa, Suvannontien ja Mäkelänkadun risteyksessä, vaaleanpunaisessa kivitalossa sijaitseva sympaattinen kahvila. Sen perusti ruoka-viinitoimittaja ja valokuvaaja tämän vuoden alkupuolella. Kahvilan pystyttäminen oli monen mutkan takana liikehuoneistoon tarvittavan remontin ja sen yllättävien käänteiden vuoksi. Suvanto panostaa aamupalaan ja lounaaseen ja on auki myös viikonloppuisin. Sisustus on harkittu ja tunnelma lämmin. Lattia on kaunista punavalkoista kaakelia ja seiniä koristavat suuret ruoka-aiheiset valokuvateokset. Ja täältäkin löytyy pöydistä neilikat, mutta punaiset. Nurkassa piano odottaa soittajaansa. Isot ikkunat ja kynttilät tuovat tilaan mukavasti valoa harmaasta päivästä huolimatta. 

Vitriinissä on kakkuja kuten esimerkiksi raakakakkuja ja suolaisia paloja. Syön vuohenjuusto-kesäkurpitsapiirakan ja nautin ison cafe latten. Kahvit ovat pienten paahtimoiden laadukkaista pavuista valmistettuja ja paikanpäällä itse jauhettuja. Täällä Puu-Vallilan kainalossa voi viettää iltapäivän rauhassa Mäkelänkadun vilinästä. Ensi kerralla tuon tänne aamupalalle arvoisat muualta tulleet vieraani, koska Suvanto on vain yksinkertaisesti koettava.  


Iltapalalle Komboon

Jos haluaa illallistaa mukavasti Sörnäisten Kurvissa, sekin on mahdollista. Espanjalaisvaikutteinen Kombo winebar & kitchen avasi ovensa lokakuussa uuteen isompaan paikkaan, aivan entisen tilansa naapuriin. Ravintolan sisustus vaikuttaa vielä keskeneräiseltä. Valaistukseen kaipaisi enemmän hämäryyttä ja pimeisiin iltoihin sopivaa kynttilänvaloa. Printatun menulistan sijaan tarjoilija kertoo ystävällisen asiantuntevasti ruoasta ja viineistä. Annoksen koon voi valita nälkänsä mukaan. Pieni annos riittää suolapalaksi viinin kylkeen, grande käy jo täyttävästä illallisesta. Myös näiden kahden väliltä voi saada annoksen. 

Aterian kanssa nautittavissa viineissä on mahdollisuus myös normaalia pienempään, vain 8 senttilitran annoksiin. Valitsemassani keskikokoisessa lautasessa on sopivasti syötävää pieneen nälkään. Tarjolla on espanjalaista perunamunakasta, mantelipestoa, punajuuri-ohra-vuohenjuustosalaattia ja paneroitua munakoisopyörykkää tomaattikastikkeessa. Mukana vielä pecorino-juustoa ja pala persimonia. Täydellinen kombinaatio välimerellisiä makuja.  

Jälkiruokien suurena ystävänä valitsen vielä paikan ainoan vaihtoehdon, perinteisen espanjalaisen paahtovanukkaan flanin. Annos on visuaalisesti vaatimaton, mutta taltuttaa makean himon karamellimaisella paahteisuudella ja pistaasipähkinöillä. Visiitti Komboon on edullinen, alle kahdellakympillä saa sopivan iltapalan ja hyvän mielen. En laisinkaan ihmettele, että keskiviikkoiltana ravintola on täynnä. 

Helsinki ei enää kalpene ruokatarjonnaltaan muille Euroopan ja Yhdysvaltojen kiinnostavimmille kaupungeille. Tänne avautuneissa uusissa ravintoloissa ja kahviloissa on nähtävissä aitoa innostusta ja intohimoa ruoan tekemiseen ja tarjoamiseen. Vähitellen kulttuuri ulkona syömisen suhteen on muuttumassa ja samalla kahviloiden aukioloajat ovat pidentymässä. Ravintolat ja kahvilat ovat uusia olohuoneitamme, joissa vietetään aikaa ja tavataan ystäviä. Enää emme tarvitse erityistä tilaisuutta tai syytä mennä ulos ja nauttia hyvästä ruoasta. Toivotamme pitkää ikää ja menestystä myös näille uusille tuttavuuksillemme ja suosittelemme myös A3:n lukijoita pakenemaan talven kylmyyttä ja pimeyttä näihin kaupunkilaisten keitaisiin.