Fresh Effect asensi viherseiniä Smartum Oy:n toimitiloihin Helsinkiin syyskuussa 2012.

Fresh Effect asensi viherseiniä Smartum Oy:n toimitiloihin Helsinkiin syyskuussa 2012.

Ilmiöt

Juttusarjassa luonnostellaan ajankohtaisia ilmiöitä muotoilun maailmasta.

J ukka, juoru, vehka ja viikuna. Siellä ne seistä töröttävät pöydän kulmalla tai ikkunalaudalla nöyrän rauhallisina. Varmasti sinunkin luonasi tai ehkä työpaikallasi. Useimmiten et edes huomaa niiden läsnäoloa, paitsi sitten kun niitä ei enää ole. Voi miten kolkkoa ja tyhjää ilman vihreitä ystäviämme onkaan. Siis viherkasveja, jotka urheasti tuovat ripauksen kesää tänne kylmään pohjolaan. Mutta oletko jo törmännyt vertikaaleihin viherseiniin? Niissä nämä tavalliset huonekasvit luovat tuuhean kasvimaton seinän pintaan.

Viimeaikoina viherseiniä on putkahdellut niin kauppakeskuksiin, konttoreihin kuin ihmisten koteihinkin. Nämä vertikaalit tilanjakajat tai kiinteät seinärakenteet ovat sekä näyttäviä sisustuselementtejä että tehokkaita sisäilman puhdistajia. Viherseinät sopivat myös hyötykasvien kasvattamiseen ja yhä useammassa ravintolassa kasvatetaan esimerkiksi yrttejä viherseinissä. Näin yrttitarha on sanan mukaisesti käden ulottuvilla.

Ulkomailla viherseinät ovat tuttu erityisesti arkkitehtien rakastama ilmiö, mutta meillä Suomessa kohtalaisen uusi vihersisustamisen muoto. Vasta muutama yritys tarjoaa niihin liittyviä palveluja. Internetistä löytyy monenkirjavia ohjeita tee-se-itse viherseinien rakentamiseen, mutta jos haluaa kauniin ja erityisesti toimivan viherseinän on viisainta kääntyä ammattilaisten puoleen. A3-lehti tapasi Jyväskyläläisen Fresh Effectin Niko Järvisen ja otti selvää mitä viherseinät oikein ovat.

Fresh Effect sai alkunsa Niko Järvisen ajatuksesta rakentaa olohuoneeseensa viherseinä nettiohjeiden avulla. Useiden kokeilujen, prototyyppien, multaisen olohuoneen ja yrityshautomon jälkeen Jyväskyläläinen yritys on pyörinyt noin vuoden tarjoten viherseiniä yksityisiin ja julkisiin tiloihin. Fresh Effect on kehittänyt viherseinämoduulin, johon kasvit asennetaan yksittäisissä kasvuruukuissa. Ruukkujen ansiosta seinästä voidaan tarvittaessa vaihtaa yksittäinen kasvi uuteen tai useampia kasveja esimerkiksi vuodenajan mukaan näppärästi ja helposti. Kasvit eivät kasva mullassa vaan erityisessä kasvualustassa. Mullaton kasvualusta sopii hyvin allergikoille, sillä usein allergisoivat ainesosat löytyvät juuri viherkasvien mullasta, eivätkä itse kasvista. 

Yritys on kehittänyt seinämoduleihinsa tehokkaan tuuletusjärjestelmän joka parantaa ilmanpuhdistustehoa huimasti. Järvisen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yksi kasvi Fresh Effectin viherseinässä vastaa noin 100 normaalia kasvia. Järvinen korostaakin juuri tämän toiminnallisen puolen tärkeyttä Fresh Effectin viherseinissä.  Tee-se-itse viherseinät saattavat näyttää hyvältä, mutta ilman tuulettimia niiden ilmanpuhdistusteho jää pieneksi.

Fresh Effectin viherseinät on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman helppokäyttöisiksi. Yritys huolehtii tuulettimien ja muun automatiikan lisäksi myös kasvien hoidosta. Tällä hetkellä he tarjoavat asiakkailleen standardikokoista kahden neliön viherseinäelementtiä, joka ei vaadi kiinnitystä seinäpintaan. Yksinkertaisuudessaan seinä voidaan rakentaa valmiiksi ja kuljettaa asiakkaalle, jossa asentaminen vaatii ainoastaan seinän nostamista autosta sisälle ja johdon kytkemistä pistokkeeseen. Asiakas voi olla mukana kasvien valinnassa jolloin hän pääsee vaikuttamaan seinän ulkonäköön, mutta sen hoidosta ei tarvitse ottaa paineita. Tämä ei olisi mahdollista ilman usean eri alan ammattilaisen yhteistyötä. Fresh Effectissä on mukana tekniikan osaajia sekä hortonomian ammattilaisia. Tästä syystä seinät ovat sekä käytännöllisiä että kauniita.

Nykyisin ihminen viettää sisätiloissa noin 90% ajastaan. Sisätilojen viihtyvyydellä ja terveellisyydellä on siis paljon merkitystä. Rakennus- ja pintamateriaaleista irtoaa huoneilmaan erilaisia kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa ihmisten terveyteen haitallisesti. Olisiko viherseinistä mahdollista saada apua esimerkiksi koulujen ja muiden julkisten tilojen hälyttäviin sisäilmaongelmiin? Fresh Effectin mukaan kyllä. Muutaman tuhannen euron kustannus viherseinästä on hyvin pieni hinta verrattuna remontin kustannuksiin ja sairaslomissa menetettyihin työtunteihin puhumattakaan ihmisten terveyden vaarantamisesta.

Jos muutaman tuhannen euron investointi viherseinään tuntuu omassa pussissa pahalta, ei syytä huoleen. Fresh Effectin tulevaisuuden suunnitemissa on muun muassa kehittää edullisia vaihtoehtoja kotiin hankittavista viherseinistä. Koska kaupunkiviljely on jo tätä päivää ja huikean suosittua, on kenties pian enemmän sääntö kuin poikkeus kasvattaa salaatit ja yrtit omassa keittiössä vuoden ympäri ja saada kaupanpäällisiksi puhtaampi ja parempi sisäilma. Antakaamme seinien vihertää!