Ilmiöt

Juttusarjassa luonnostellaan ajankohtaisia ilmiöitä muotoilun maailmasta.

Parempi katuruoka parkkeerasi trailerin Helsingin keskustaan.

Maailmalla katukioskit, kojut ja kärryt ovat perinteinen tapa myydä ruokaa. Tarjonta on laajaa ja
herkullista. Ihmiset viettävät aikaa kaduilla syöden ja seurustellen. Meiltä Suomesta puuttuu vastaava katuruokakulttuuri, kiitos hyisen talven ja tiukan lainsäädännön. Löytyyhän meiltä tietysti
nakkikioskeja, mutta niistä suurimman osan kohdalla ei voida puhua innovatiivisesta keittiöstä tai
huolella valmistetusta ruoasta. Tilanne on kuitenkin muuttumassa...
Muutama vuosi sitten saimme
ensimmäisen crepejä, eli lettuja tarjoavan vaunun Helsingin keskustaan. Ja huhti-toukokuun
vaihteessa Senaatintorin kupeeseen avattiin gourmet-leipiä tarjoava Street Gastro.

Street Gastro on kolmen ravintola-alan ammattilaisen kunnianhimoinen projekti tarjota hyvää,
laadukkaista raaka-aineista valmistettua katuruokaa Helsingissä. Täytettyjen gourmet-leipien
esikuva löytyy Saksasta, josta Street Gastron kärry eli trailerikin on kotoisin. Kuuluisan saksalaisen 
katuruoan, döner kebabin leivässä on pohja. Näin täyte ei pääse valumaan rinnuksille. Tämän
leipämuotoilun nerokkuuden myös Street Gastrolaiset kehittivät leipiinsä. Vaikka kyseessä on
Suomen nakkikioskikulttuurista poiketen laadukas ja huolella valmistettu ruoka, halutaan se Street
Gastrossa tarjota helposti ja mutkattomasti, kuten katuruokakioskilla kuuluukin. Tämä näkyy myös
hinnoissa. Tuskin kukaan haluaa maksaa kadulla tarjottavasta ruoasta maltaita.

Täysin mutkaton ei Street Gastrolla tie Sofiankadulle ole ollut. Lupaviidakko on melkoinen, koska
kaupungissa ei ole valmiita käytäntöjä ruoan myyntiin kadulla ja välillä myös halu käytäntöjen
luomiseen puuttuu. Tietä katuruokakärryille ovat kuitenkin siloittaneet juuri crepejä tarjoavat
vaunut. Niistä ensimmäinen kävi pitkän ja monivuotisen taiston olemassaolostaan kaupungin
kanssa. Tukea Street Gastro sai Leijonakorttelilta, jonka kyljessä kärry nyt kököttääkin. Myös
Ravintolapäivän kaltaiset tapahtumat ovat tasoittaneet tietä paremmalle katuruoalle. Street
Gastrolaisetkin ovat hakeneet tuntumaa ravintolan pyörittämisestä juuri Ravintolapäivänä.

Street Gastrossa täytettyjä leipiä on tarjolla neljää eri sorttia sekä vaihtuva päivän erikoinen. Väliin
laitetaan kanaa, possua, nautaa tai vegetäyte salaatilla, kastikkeilla ja muilla lisukkeilla. Kylkeen voi 
valita myös friteeratut kukkakaalit tai ranskalaiset, jos nälkä on iso. Nämä leivät eivät nimittäin ole
ihan pieniä. Kastikkeet ja muut täytteet tehdään Street Gastrossa itse, leivät tulevat leipurilta. Aikaisemmin 
myös ne leivottiin omin käsin.

Konseptia kehitetään koko ajan eteenpäin, mutta perusta halutaan
ensin saada kuntoon. Hyvän leivän, täytteiden ja lisukkeiden yhdistelmä halutaan hioa
mahdollisimman hyväksi. 
Street Gastro on jo saanut pikkuveljen, joka tulee seikkailemaan ympäri kaupunkia ja ehkä ympäri maatakin 
kesäkuun alusta alkaen, Sofiankadun kärryn pysytellessä paikoillaan. Pitkän kylmän talven varalle 
on suunnitteilla lämpölamppuja ja kenties katuruokaa sisätiloissa. Tällöin tarjolla voisi olla esimerkiksi 
nuudeleita leipien sijaan. 

Syntyykö gourmet-katuruokakärryistä pysyvämpi ilmiö kaduillemme, jää
nähtäväksi. Mutta jos Street Gastron saamaan suosioon ja positiiviseen vastaanottoon on
uskominen, on parempi katuruoka tullut jäädäkseen myös meidän kaduillemme.