Ilmiöt

Juttusarjassa luonnostellaan ajankohtaisia ilmiöitä muotoilun maailmasta.

Tarkkana pyöräteillä! Edessäsi rullaava pyörä saattaa kuljettaa kesän maistuvinta katuruokaa.

Ruokarekat ja vaunut ilmestyivät Helsingin katukuvaan muutama vuosi sitten. Mekin A3-lehdessä kirjoitimme Street Gastrosta, yhdestä katuruokakulttuurin edelläkävijästä. Nykyisin Gastron täytettyjä leipiä tarjotaan jo useamman ruokarekan voimin ja kivijalkaravintoloitakin on avattu ympäri Helsinkiä. Street Gastron lisäksi uusia katuruokayrittäjiä on ilmestynyt viime vuosina lukuisia. Vaikutteita ruoalle on haettu niin Aasian katukeittiöistä kuin Amerikastakin, eikä tarjonta  rajoitu pelkästään burgereihin ja hotdogeihin. Katuruoan suosiosta kertoo myös tavallisten ruokaravintoloiden listoille ilmestyneet burgerit, dogit ja sliderit.

Katuruoasta kiinnostuneen kannattaa tänä kesänä kääntää katseena pyöräteiden suuntaan. Uusin villitys katuruoan saralla ovat nyt ruokapyörät, joita on rullannut Helsingin kaduille useita. Nämä kahdella tai kolmella pyörällä kulkevat pienet ja kompaktit keittiöt tarjoavat ruokarekkojen tapaan makuelämyksiä laidasta laitaan. Pyöräilyn suosion kasvaminen on varmasti osasyynä ruokapyöräilmiöön, mutta suurin tekijä lienee lupakäytäntöjen helpottuminen vuosi sitten. Nyt kuka tahansa voi ryhtyä ruokapyöräyrittäjäksi kirjallisella ilmoituksella ja pienellä lupamaksulla. Toki ruokien hygienisyyttä valvotaan siinä missä muitakin ruokayrittäjiä. Kylmäketjusta on siis pidettävä huolta.

Ruokapyörät ovat usein kokonsa vuoksi erikoistuneet vain muutamaan tuotteeseen. Suuren kapasiteetin kylmätiloja pyörään on lähes mahdotonta rakentaa, saati paljon virtaa ja tilaa vaativia uuneja ja liesiä. Pyörän kalustosta johtuen tarjottavat ovat usein helposti valmistettavia ja tarjottavia. Silti ruokapyörien ruokatarjonta on yllättävän monipuolista ja persoonallista. Oh my Juice -pyörä virkistää janoista tuorepuristetuilla mehuilla, Latte Cafe valmistaa oikeaoppisia erikoiskahveja ja Carelian Bike tarjoaa perinteisiä karjalanpiirakoita muutamilla päällysteillä. Ja koska pyörät ovat helposti liikuteltavia ja kooltaan pieniä, voi ne parkkeerata melkeinpä minne tahansa ja hetkessä ravintola on auki. 

Yksi tuoreista ruokapyöräyrittäjistä on Eveliina Haarala. Hän perusti raakapuuroja tarjoavan ruokapyörä Puurolan tämän kesän alussa. Sen syntyhistoria liittyy vahvasti Ravintolapäivään, josta moni muukin rohkea ravintolaidea on saanut alkunsa. Varsinaisen lähtölaukauksen Puurolan perustamiselle antoi kuitenkin lupakäytäntöjen helpottuminen. "Puurola toteuttaa unelmaani omasta kahvilasta", Eveliina iloitsee.

Puurola tarjoaa muutamaa erilaista raakapuuroa sesongin hedelmillä ja marjoilla höystettynä. Joinain päivänä saatavilla on neljää erilaista puuroa, joinain päivänä yhtä. Puurot ovat vegaanisia ja pähkinättömiä ja sopivat näin lähes kaikille. Muita puuron ainesosia ovat esimerkiksi chia-siemenet, tattari, kaura ja kuivatut hedelmät. Terveellistä ja ravitsevaa sekä supertrendikästä! Makuvariaatiot ovat syntyneet kokeilun ja tuotekehittelyn kautta. "Poikaystäväni on saanut syödä aika paljon puuroa", Eveliina nauraa. 

Eveliina Haarala valmistaa puurot kotikeittiössään. Puurojen säilytystilana toimii oma jääkaappi. "Muuta jääkaapissa ei sitten olekaan", Eveliina toteaa. Puurot Eveliina valmistelee edellisenä iltana. Aamulla hän viimeistelee puurot ja pakkaa annosrasioihin. Puurolan mainonnassa ja markkinoinnissa sekä visuaalisen ilmeen suunnittelussa Eveliina on saanut apua sisareltaan ja poikaystävältään. "Tämä onkin varsinainen perheyritys", Eveliina kertoo. 

Puuropyörä on hankittu valmiina pyöräliikkeestä. Tanskalaisia Christiania bikes-merkkisiä pyöriä myydään ympäri maailmaa juuri kuljetuskäyttöön. Niihin saa vakio-osana erilaisia ja erikokoisia avoimia ja umpinaisia etulaatikoita. Puurolassa on suuri umpinainen etulaatikko, jonka sisään mahtuu kaksi suurta kylmälaatikkoa puuroille, sekä kassa ja muut tykötarpeet. Yhteensä Puurola voi kuljettaa myytäväksi enintään 35 annosta puuroa. "Aluksi meinasin eristää koko laatikon kylmätilaksi", Eveliina toteaa.

Puurola aikoo tarjota raakapuuroja säävarauksella ainakin elokuun loppuun saakka. Eveliinan ja Puurolan saama palaute on ollut hyvin positiivista ja innostus puuroihin niin suurta, että Eveliina pohtii puurojen tarjoamista myyntiin kahviloihin tai kauppoihin myöhemmin syksyllä. Siihen saakka Puurola jatkaa Helsingin valloitusta pitkin pyöräteitä ja puistopolkuja.