Ilmiöt

Juttusarjassa luonnostellaan ajankohtaisia ilmiöitä muotoilun maailmasta.

Laser Cut Studio leikkaa sushia ja puuta Punavuoressa.

Kaamoksen valtaama mieli piristyy kun pimeän myrskyn selästä astuu sisälle lämpimään ja puuntuoksuiseen tilaan. Tämä studio on kuin yhdistelmä perinteistä puupajaa ja luovan alan toimistoa. Katutason liiketilasta avautuvat isot näyteikkunat Merimiehenkadulle. Pöydällä odottaa pahvilaatikollinen juuri valmistuneita tuotteita; kalanmuotoisia tervehdyskortteja, jotka vielä tuoksuvatkin kalalle.

Paikan isäntä Adam Rowe tarjoaa teetä ja puhuu brittiläisen nopeasti ja leppoisan itsevarmasti omasta lempiaiheestaan eli Laser Cut Studiosta. Se tekee tilauksesta tuotteita yrityksille, mutta samalla tarjoaa luovia ratkaisuja kenelle tahansa. Studio on kuin tehdas, joka on tuotu kaupungin keskustaan. "Tarjoamme palvelua leikkisällä, sosiaalisella ja luovalla tavalla. Kuka tahansa voi tulla studiolle viime yönä keksimänsä idean kanssa. Esimerkiksi yksi perheenisä halusi laserleikkauttaa poikansa nimen pojan luistimiin." 

Englantilaistaustainen Adam opiskeli kalustemuotoilua Lontoossa. Tiedonhaluinen mies perehtyi laserleikkaustekniikkaan ja halusi tietää siitä kaiken. Adam sai kuulla suomalaisten koruntekijöiden rajoittuneista mahdollisuuksista käyttää laserleikkaustekniikkaa töihinsä. Jos halusi tehdä, se oli hidasta, monta kuukautta kestävää ja se maksoi. Adam näki markkinaraon konseptilleen. Mies oli kyllästynyt samoihin vanhoihin ympyröihinsä Lontoossa ja päätti muuttaa Helsinkiin. 

No miksi kaikista Euroopan pohjoisimmista pääkaupungeista juuri Helsinki? Se oli helppoa Adamille, joka oli hengaillut paljon suomalaisten kanssa ja tottunut tekemään töitä heidän kanssaan. Hänen mukaansa Suomi on ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Kotimaamme on saanut viime aikoina paljon palstatilaa brittimediassa. Siellä on ylistetty suomalaista koulutusta, terveydenhuoltoa sekä äitiys- ja perhe-etuuksia.

"Nyt kaikki tietävät viimeistään missä Suomi sijaitsee. Ruotsi on ollut kartalla jo pitkään ja se on tunnettu aina tyylikkyydestään, mutta Suomi tuntuu eksoottiselta ja jotenkin rehellisemmältä", Adam kertoo.  

Adamin hankkima, viimeisintä tekniikka edustava Speedy 500 -laserkone leikkaa muovia, puuta, paperia, lasia, nahkaa, kangasta, kumia ja jopa kiveä. "Voimme tehdä asioita, joita muut eivät voi. Se tekee tästä aika kiinnostavaa", Adam täsmentää. 

Kaksi vuotta sitten aloittanut Laser Cut Studio tarjoaa palveluja niin isoille yrityksille kuin yksittäisillekin tekijöille. Asiakkaina on sekä suomalaisia suurehkoja designyrityksiä että pieniä suunnittelijanalkuja ja arkkitehtitoimistoja. Studiolla on myös oma mallisto verkkokaupassaan, josta löytyy esimerkiksi Adamin suunnittelemia iPhone-kuoria, skeittilautoja ja lasisia vesipulloja. 

Tieteet kiinnostavat suunnittelijaa, vapaa aika kuluukin tietokirjallisuutta lukiessa. Niistä Adam löytää uusia ideoita työhönsä. Päivät studiolla venyvät helposti 12 tunnin mittaisiksi. Vielä suomenkieli ei suju niin kuin Adam toivoisi. "On ollut itsekästä että en ole panostanut suomenkielen opetteluun tarpeeksi. Ei ole ollut aikaa, joten tunnen syyllisyyttä siitä", Adam sanoo.  

Laserleikkauksessa on mahdollisuuksia moneen, ja se kehittyy koko ajan. Ihmiset tulevat usein kysymään uutta asiaa, jota ei ole itse tullut edes ajatelleeksi. "Olemme leikanneet esimerkiksi sushia, makkaroita ja keksejä."

Adamin mukaan materiaaleista trendikkäimpiä ovat olleet viime vuosina ympäristöystävälliset kierrätysmateriaalit. Yrityksen aloittaessa suosiossa oli akryyli, joka leikkautui kauniisti ja jota näkyi erityisesti koruissa. Mutta nyt vaneri on kysytyin materiaali. Puutuote tulee Lohjalta ja se tehdään yksinomaan Laser Cut Studiolle. Siinä käytetään erikoisliimaa, joka ei sisällä myrkkyjä, joten siitä voi valmistaa jopa ruokailuvälineitä. Adamin mielestä rajoittavinta tässä tekniikassa on se, että kaikki on 2D:nä. Adam kokee myös ylijäämämateriaalien kierrättämisen haasteelliseksi. 

Tällä hetkellä studion väki työstää seitsemän eri asiakkaan tilauksia per päivä. Adam työllistää kaksi muuta nuorta miestä itsensä lisäksi. Työntekijät ja yhteistyökumppanit ovat muodostuneet ystäväpiiristä. Heillä on avaimet toimistoon, joten he voivat tulla ja mennä miten haluavat. Adam malttaa jo pitää viikonloput vapaina ja lähteä ajoissa kotiinsa Etu-Töölöön. Aikaisemmin Adam asui korttelin päässä, joten työviikot venyivät ja studiolta ei tohtinut lähteä kotiin. "Tämä ei tunnu työltä, vaan täällä kolme kaverusta hengailee ja puuhailee asioita", Adam kuvailee.

Yrityksen lähiaikojen tavoitteena on kasvaa ja löytää isommat toimitilat. Adamilla on tiedossa myös mielenkiintoisia yhteistyökuvioita, joita hän ei voi vielä paljastaa. Laser Cut Studion haaveena on laajentua myös printtipuolelle, koska sielläkin kaivataan lasertekniikkaa. Entä mitä on vielä tekemättä? "Haaveilen materiaaleista, joita emme ole päässeet kokeilemaan, esimerkiksi suklaasta. Myös kangas kiinnostaa koska se on materiaalina hyvin kiehtova", Adam sanoo.