Ilmiöt

Juttusarjassa luonnostellaan ajankohtaisia ilmiöitä muotoilun maailmasta.

Pieni mutta pippurinen Lokal yllättää joka kerta.

Helsingin Annankadulla sijaitsevassa Lokal-konseptiliikkeessä tapahtuu koko ajan. Kuuden viikon välein vaihtuvat näyttelyt esittelevät kiinnostavaa taidetta ja muotoilua eri teemoilla ja kokoonpanoilla. Pienen tilan hyllyiltä ja seiniltä voi keksiä myynnissä olevia toinen toistaan viehättävämpiä pieniä taide- ja käyttöesineitä. Takahuoneessa pöhisee espressokone. Tämä ei ehkä itsessään kuulosta kovin ihmeelliseltä. Ehei. Mutta Lokalissa yllättää se, että siellä voi tapahtua mitä tahansa. Tunnelma on kuin italialaisessa kortteliravintolassa, jossa tutut ja tuntemattomat poikkeavat sisään vaihtamaan kuulumisia, siemaisemaan kupposen kahvia tai ihan muuten vaan. Lokal on kuin koti jonka ovet ovat kaikille avoinna.

Lokal aloitti toimintansa melkeinpä tasan kolme vuotta sitten. "Tein kirjan 20+12 muotoilutarinaa Helsingistä ja kirjan mennessä painoon ajattelin että olisi kiva järjestää näistä tekijöistä näyttely", Lokalin perustaja, sielu ja sydän Katja Hagelstam kertoo. Usein muotoilijoiden teokset jäävät tekijöiden nurkkiin lojumaan eikä kukaan tiedä niistä mitään. "Halusin näyttää näitä hienoja teoksia kodinomaisessa ympäristössä", Katja summaa. Tila Lokalille löytyi Katjan mukaan spontaanisti ja "ideointi lähti yllättävän nopeasti rullaamaan". Lokal aukesi yleisölle huhtikuussa 2012. Haastattelun tekohetkellä Lokalissa oli menossa sen historian 24 näyttely.

Konseptiliikkeen pyörittämisessä Helsingin kokoisessa kaupungissa on omat haasteensa. Lokal on auki viitenä päivänä viikossa jolloin jonkun täytyy olla paikalla. Lokalissa pidettävien näyttelyiden koordinointi vaatii aikaa, samoin yhteydenpito taiteilijoihin ja suunnittelijoihin. Lokalilla on myös nettikauppa josta voi tilata pienten tekijöiden sisustus- ja taidetuotteita. Kaiken tämän lisäksi Katja keittää vaikuttavan näköisellä espressokoneella erinomaisen kahvin sitä haluavalle. "Täällä myydään kaikkia käsintehtyjä juttuja ja tässä tulee se sama juttu, että teet käsin sen kahvin", Katja kertoo käyttäen konetta varmoin ottein.

Katja Hagelstam pyörittää Lokalia yksin saaden apua välillä ystäviltään, välillä perheeltään. Jäljelle jäävänä aikana Katja tekee valokuvauskeikkoja, joilla saa omien sanojensa mukaan "voita leivän päälle". Katja on ammatiltaan valokuvaaja ja toiminut alalla freelancerina 25-vuotta. Saattaa kuulostaa haastavalta, mutta Katja Hagelstamilla on tarmoa monen muun edestä. "Luovaa hulluutta", Katja sanoo nauraen ja touhuten ympäri Lokalia. Tämän monitoiminaisen liikkeet ovat moninaiset ja innostuminen suorastaan tarttuvaa. 

Kesällä 2014 Katja tunsi olevansa uupunut. Joko Lokal olisi lopetettava tai sen toimintaa olisi kehitettävä. Meidän onneksi jälkimmäinen vaihtoehdoista voitti ja parhaillaan Lokal tekee muuttoa suurempiin tiloihin. Katu pysyy samana ja uusi entistä ehompi Lokal avaa ovensa etelämpänä Punavuoressa huhtikuussa 2015. "Siellä on enemmän korttelimaista tunnelmaa. Energia on erilainen", Katja kertoo innoissaan. "Kamppi on kasvottomampi." Uusissa isommissa tiloissa näyttelytoimintaa on mahdollista laajentaa. Myös tapahtumien järjestäminen muuttuu helpommaksi."Konsepti pysyy kutakuinkin samana", Katja sanoo. Hän haluaa edelleen esitellä pienten tekijöiden uniikkeja töitä ja pientuotantoa vastapainona persoonattomalle massatuotannolle. "Täältä saa tuotteita joita ei saa muualta."