Ilmiöt

Juttusarjassa luonnostellaan ajankohtaisia ilmiöitä muotoilun maailmasta.

Mitä on tapahtunut Kalliolle, tuolle nuhruiselle ja pahamaineiselle kaupunginosalle?

Yhä useamman talon kivijalassa toimii työhuone tai toimisto, jossa tehdään taidetta, muotoilua ja viestintää. Tyylikkäät ihmiset vaeltavat kaduilla Pelagoitaan* taluttaen ja vastapaahdetun kahvin tuoksu leijailee trendikkään kahvilan ovesta ulos. Leipomossa myydään juurella leivottua luomuleipää ja viereisessä putiikissa nuorten suunnittelijoiden muotiluomuksia.

Muutama vuosi sitten Kalliossa ei voinut haaveillakaan take-away lattesta. Nyt sitä saa joka toiselta kulmalta. Mutta vieressä on edelleen se perinteinen keskikaljakuppila ja thaihieronta eikä korttelin ympäri kiemurteleva leipäjono ole hävinnyt minnekään. Juuri tämä rosoisuus ja moniulotteisuus Kalliossa viehättää ja vetää puoleensa niin opiskelijoita, designereja, taiteilijoita kuin lapsiperheitäkin. 

Osa Kallion viehätyksestä on myös sen ihmisläheisyys. Asioita tehdään ja halutaan tehdä yhdessä. Katuja vallataan ja ulkoilmakirppareita pidetään. Reilun vuoden ikäinen Kallio-liike järjestää aktiivisesti kaikenlaista toimintaa sekä puuhaa Vaasankadusta kävelykatua Kallioon. On tanssia ja musiikkia sekä festareita. Ei ole varmasti sattumaa, että Helsingin uutta ruokakulttuurin sydäntä puuhataan juuri Kallion kylkeen. Teurastamon alueen avattua ovensa osana Helsinki World Design Capitalia ovat monet uudet silmäparit kääntyneet kohti Kalliota. Kallion suvaitseva ja luova ilmapiiri on synnyttänyt sinne myös tulevaisuuden tehtaan prototyypin. Heinäkuussa Vaasankadun kulmassa avasi ovensa Made in Kallio. 

Kiina-ilmiönäkin tunnettu tuotannon siirtyminen Aasiaan ja kaukoitään on meille arkipäivää. Suomessa ei ole enää aikoihin kannattanut valmistaa oikeastaan mitään, koska muualla se on kymmenkertaisesti halvempaa. Mutta olemme heränneet haluamaan vaihtoehtoja kasvottomalle halpatuotannolle ja valmiit maksamaan niistä. Made in Kallio pyrkii keksimään vastauksen kuinka tuotteiden valmistusta ja taidekäsityötä voidaan tehdä taloudellisesti kannattavasti Suomessa, Helsingin Kalliossa. Se on reilun 20 suunnittelijan työhuone, toimisto, työpaja ja kaikille avoin kahvila. Vaasankadun liikehuoneistosta löytyy tilat tekstiilituotteiden painamiselle, koru- ja kenkäpajat, valokuvastudio sekä tilat esimerkiksi pyörien korjaamiselle. Tulevaisuudessa myös puu- ja metallipajat sekä keramiikkaastudio. Eikä tämä tarkoita mitään harrastelua vaan työtä asianmukaisilla työkaluilla ammattimaisesti. Made in Kallio tarjoaa suunnittelijoille tilat käyttöön pidemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi korvausta vastaan. Tarvittaessa työskentelemään pääsee vaikka päiväksi.

Made in Kallion takana ovat Mia Lehti ja Jon Sundell. Idea on vasta noin vuoden vanha, mutta asiat laitettiin käyntiin vauhdilla. Jonin mukaan 'ideoita ei kannata vatvoa ja hautoa loputtomasti, sillä siinä prosessissa ei opi mitään. Pitää testata ja löytää ne jutut jotka toimii ja hylätä ne jotka ei toimi.'  Made in Kallion mahdollisti yhdessä tekeminen ja panostaminen yhteiseen hyvään. Jon kertoo hyvän esimerkin projektin yhteisöllisyydestä. 'Made in Kallioon ei ole ostettu yhtään laitetta. Kaikki tarvittavat laitteet on saatu tai suunnittelijat ovat tuoneet ne mukanaan yhteiseen käyttöön.' 'Kahvilan päheä espressokonekin on saatu lahjoituksena, samoin kylmävitriinit ja muut,' Mia jatkaa.

Made in Kallio Vaasankadulla on vasta pilottikokeilu, 20% siitä, mitä Made in Kallio haluaa olla. Se etsii ja neuvottelee parhaillaan muutaman tuhannen neliön toimitiloista. Kalliossa, tietenkin.  
*suomalainen pyörämerkki