Ihmiset

Juttusarjassa kohdataan tekijöitä ja toimijoita muotoilun maailmasta.

Rinna Saramäen tie koodaajasta kirjailijaksi kulki Japanin kautta vastuulliseen vaatekaappiin.

Rinna Saramäki pitelee käsissään kaunista tummansinistä samettimekkoa. Hän on saanut sen valmiiksi tyttärelleen Japanin matkaa varten. "Siiri sai itse valita pitsin mekkoonsa ja valitsi kaikista vanhimman ja arvokkaimman pitsin mitä minulla on", Rinna kertoo ylpeänä ja on silminnähden innoissaan. Edessä siintää kauan odotettu lomamatka Japaniin perheen kanssa. Kaiken lisäksi häneltä ilmestyi hiljattain kirja Hyvän mielen vaatekaappi

Rinnan tie kirjailijaksi tai varsinkaan vaatteista ja muodista kiinnostuneeksi käsityökirjailijaksi ei ollut itsestään selvä. Muoti ja vaatteet eivät erityisesti puhutelleet Rinnaa nuoruudessa: "Käytin rahani mieluummin sarjakuviin kuin vaatteisiin." Kiinnostus kuvataiteisiin ja visuaalisuuteen vei Rinnan opiskelemaan multimediaa Lahteen. Koulutusohjelma oli tuolloin vielä uusi ja kokeellinen. "Tehtiin kaikkea mahdollista koodista kuvataiteisiin ja se oli hauskaa." 

Opintojen jälkeen pelkästään tietokoneiden kanssa puuhastelu tuntui Rinnasta tylsältä. Samoihin aikoihin herännyt innostus omien vaatteiden ompeluun ja suunnitteluun kypsyi päätökseksi hakea opiskelemaan vaatesuunnittelu Taideteolliseen korkeakouluun. "Päätin tehdä täyskäännöksen urallani, jos pääsisin sisälle kouluun." Toive toteutui, Rinna pääsi opiskelemaan uutta alaa. 

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessaan Rinna päätyi opiskeluvaihtoon Japaniin. Syntyi rakkaus Japanin kulttuuriin ja estetiikkaan. Opiskelujen aikana hän myös ajautui mukaan kirjaprojektiin - kirjailijan uran sai alkunsa kuin itsestään. Joka tyypin kaavakirja antoi kaavat perusvaatteiden kuten housujen, paitojen ja mekkojen tekemiseen. "Ryhdyttyäni itse ompelemaan vaatteita, luulin tällaisten kaavojen löytyvän helposti. Näin ei kuitenkaan ollut."

Rinnan 3-vuotias Siiri-tytär on juuri herännyt päiväuniltaan ja kertoo meille ylpeänä osaavansa jo Japania. Arigato tarkoittaa kiitos. Perhe on varustautunut hyvin tulevaan Japanin matkaan. Siirin samettimekko on tehty Rinnan ystävien Japanissa pidettäviä häitä varten. Erityinen merkitys Siirin valitsemalla pitsillä on siksi, että Rinna on tutkinut paljon pitsien historiaa ja keräilee niitä innokkaasti. 

Rinna kirjoittaa omista kiinnostuksen kohteistaan – häntä ajaa eteenpäin tarve ottaa selvää asioista. Kiinnostus pitseihin poiki muutama vuosi sitten Pitsikirja nimisen teoksen. Uusin kirja Hyvän mielen vaatekaappi syntyi kiinnostuksesta vaateteollisuuden toimintaan sekä konkreettisesta tarpeesta karsia turhia vaatteita ja tavaraa omasta kodista. "Kirjoittaminen alkoi ilman suunnitelmaa aiheeseen liittyen ja tekstiä tuli hirmuisesti", Rinna kuvaa. 

Hyvän mielen vaatekaappi -teoksessa annetaan käytännön vinkkejä vaatteiden eettisempään kuluttamiseen ja kulutuspäätösten tekemiseen. Kirjan myös auttaa konkreettisesti järjestämään vaatekaappia uudelleen. Kirjassa esitelty projekti 333 on ollut Rinnalle erityisen toimiva ja mullistava menetelmä. "Siinä valitaan 33 vaatekappaletta kolmen kuukauden jaksoksi." Rinna ei enää hamstraa vaatteita.  Menetelmä on tuonut kaivattua järjestystä ja selkeyttä kotiin ja elämään. Rakkaudesta tekstiileihin ja vaatteisiin Rinna ei ole silti luopunut. Tyyliltään hän kuvaa itseään "feminiinis-nostalgiseksi pukeutujaksi, joka pitää pitsistä ja pilkuista ja on kaukana minimalismista ainakin tyylin puolesta."

Kirjan valmistuttua Rinnan mielessä siintävät jo seuraavat projektit. "Kuinka laadukkaat materiaalit tunnistetaan -asia jäi vielä kesken Hyvän mielen vaatekaappia kirjoittaessa. Tästä voisi vielä kirjoittaa uuden kirjan", Rinna toteaa. Sen lisäksi Rinna unelmoi perustavansa Pitsitehdas-museon Suomeen. Tätä varten on olemassa jo oma Facebook-ryhmäkin. Taloudellisista haasteista huolimatta kirjailijan ja erityisesti tekstiilikirjailijan uraa hän haluaa mielellään jatkaa. "Nyt vasta uskallan myöntää olevani kirjailija", Rinna hymyilee.