Ihmiset

Juttusarjassa kohdataan tekijöitä ja toimijoita muotoilun maailmasta.

Moniosaaja, suunnittelija Laura Väinölä kuuntelee työhuoneellaan räppiä ja ihailee Martti Ahtisaarta.

Korkealle kurottavat kukat kylpevät alkuillan auringossa. Tapaamme Laura Väinölän Helsingin ydinkeskustan keitaassa Kaisaniemen kasvititeellisessä puutarhassa. Reilut puolitoista vuotta sitten Väinölä, 33, perusti kukka- ja kasviaiheisia palveluja tarjoavan yrityksensä Flora & Lauran. Väinölä oli haaveillut omasta kukkakaupasta, mutta ajatus sitoutumisesta fyysiseen kauppaan ei houkutellut. Väinölä halusi luoda jotain uutta, koska Suomessa kukkakaupat ja kukkasidonnan estetiikka eivät juuri poikkea toisistaan. Suunnittelija kaipasi myös käsillä tekemistä, koska oli siihen asti työskennellyt lähes ainoastaan tietokoneen ääressä istuen. Elokuu tuo tullessaan uudistuksia, sillä Flora & Lauran kotisivuille aukeaa verkkokauppa. Väinölän keräilijäluonne pääsee valloilleen kun oma kauppa mahdollistaa kauniiden käyttöesineiden kokoamisen yhteen ja omien tuotteiden valmistamisen myyntiin.

Laura Väinölän ensimmäinen kesätyö oli Lahden torilla, jossa hän myi vihanneksia ja hedelmiä. Ehkä siitä lähti innostus myös kukkiin. Väinölä varttui Lahdessa järven ja metsän ympäröimänä, rakennellen majoja metsiin naapureidensa kanssa. Suunnittelija kävi luovuuteen kannustavan Steiner-koulun ja jatkoi graafisen suunnittelun opiskelulla Lahden Muotoiluinstituutissa. Jo ennen valmistumistaan Väinölä työskenteli Sek & Grey -mainostoimistossa ja sen jälkeen Kokoro & Moi -suunnittelutoimistossa. Kerättyään hyödyllistä työkokemusta, Väinölä heittäytyi yrittäjäksi vuonna 2012.

Laura Väinölä nauttii toden teolla vapaudestaan. Se tuo uusia, jännittäviä mahdollisuuksia ja antaa riippumattomuuden tehdä eri asioita. Hän ei enää koe tarvetta palata säännölliseen toimistotyöhön. Suunnittelijan työhuone sijaitsee Helsingin Kalliossa mutta työ vie eri puolille ja pitää alituisessa liikkeessä. Flora & Lauran lisäksi Väinölää työllistää tapahtumiin keskittyvä yritys Elsa Eventful yhdessä Elina Forssin kanssa sekä erilaiset työt konseptoinnin, graafisen suunnittelun ja stailauksen parissa.

Jos Väinölästä tuntuu että jotain asiaa ei ole vielä olemassa, niin hän päättää tehdä asialle jotain. Mahdollisuudet inspiroivat häntä ja usein hän ajautuukin uusiin tilanteisiin. ”Inspiraation pitää tulla jostain muualta, muuten alkaa muistuttaa sitä mitä kaikki muutkin tekevät.” Väinölä työskenteleekin mieluiten eri alalta olevien ihmisten kanssa. 

”Tänä vuonna olen inspiroitunut esimerkiksi taiteilija James Turellista, joka tekee valoinstallaatiota. Arvostan häntä todella paljon, se on täyttä taikaa mitä hän on tehnyt”. Materiaalien tuntu ja käsillä tekeminen merkitsevät paljon Väinölälle. Mutta suunnittelija korostaa että idea on aina tärkein ja vasta sen jälkeen tulee toteutustapa. 

Syksyllä avautuva Flora & Lauran verkkokauppa tarjoaa tuotteita kuten taideprinttejä ja kukkavaaseja. Valikoimassa on aluksi 12 tuotetta. Väinölän omia tuotteita ovat muuan muassa kasviprässi ja taideprintit, joihin suunnittelija on luonut sommitelmat ja kuvittajat Milena Huhta ja Toni Halonen ovat tehneet kuvitukset. Idean taustalla on vanha taiteen perinne, jossa taidemaalari maalaa asetelmista tauluja. Verkkokaupasta löytyy myös eri tekijöiden ja yritysten persoonallisia tuotteita kuten Samujin kasvikastelija sekä portugalilaisia ruukkuja. Verkkokauppa toimittaa tilaukset globaalisti minne vain. Väinölä ottaa Flora & Laura -projektinsa rennosti ilman ylimääräisiä paineita. Päämääränä on kuratoida kiinnostava kokonaisuus erityyppisiä tuotteita ja esitellä omaa osaamistaan. ”Mä teen niin kuin hyvältä tuntuu, en lähde heti tavoittelemaan mielettömiä myyntejä.”  

Väinölän seuraava askel on tehdä töitä myös Suomen ulkopuolella. Kun Flora & Lauran sivut uudistuvat syksyllä ja verkkokauppa avautuu, on hyvä aika laajentaa ulkomaille. Väinölää kiinnostaisi työskennellä vieläkin enemmän myös muodin parissa. Lisäksi haaveena on että pystyisi tekemään lisää monille aisteille tarkoitettua taidetta, kuten hän teki vaatesuunnittelija Satu Maarasen presentaatioon Designmuseon Pre Helsinki -tapahtumaa varten.  

Suunnittelija tarttuu pelkäämättömästi uusiin projekteihin ja monipuoliset työt pitävät hänet kiireisenä. Väinölä on mukana järjestämässä leijafestivaalia, joka on elokuussa pidettävän Helsingin Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Tapahtumaa varten 3000 leijaa on saapunut Kiinasta Suomeen. Väinölä on myös tehnyt viime kuukausien aikana muun muassa kuvauksia uudelle Asun -sisustuslehdelle sekä VR:lle. Suunnittelijan kädenjälkeä voi nähdä tämän vuoden Flow -festivaalin Wolf -lehdessä, johon hän on tehnyt muotijutun Paperi T:stä. Lisäksi Väinölän kukkia on voinut nähdä myös samaisen artistin livekeikalla.

”Olen tiivistänyt työni sanoiksi näin, että myyn omia ideoita ja tyyliä ja mitä se sitten onkaan, on se kukkia, tapahtumia tai graafista suunnittelua.” 

Pelkkää työntekoa Väinölän arki Helsingissä ei sentään ole. Silloin kun hänellä on aikaa lempipaikka kaupungissa on Tähtitorninmäellä, josta hän näkee Helsingin yli. ”Siellä on puu, jossa voi mukavasti istua. Varsinkin kesäyönä kun kaupunki herää, laivat ja ratikat alkavat kulkea, se on hieno paikka olla ja katsella.” 

Väinölä toivoo että säilyttäisi vapauden jatkossakin, eikä menettäisi haluaan tehdä uutta ja innostua kaikesta mahdollisesta. Oman luovan työnsä ohella Väinölä on pitänyt kursseja uusille suunnittelijan aluille Lahden Muotoiluinstituutissa ja Helsinki Design Schoolissa. ”Olen kiinnostunut nuorista tekijöistä ja haluaisin tarjota työpaikkoja lahjakkaille ihmisille. Oma pieni imperiumi olisi kiva”, Laura Väinölä myhäilee.