Arvio

Arviossa katsomme, koskemme ja kokeilemme nystyrät pystyssä miltä muotoilu tuntuu ja toimiiko se.

Jos haaveilet lomasta lämmössä, kannattaa harkita aurinkolomien pettämätöntä klassikkoa Kanariaa.

Sukupolvemme, joka on reppureissannut maailman halki lähes kaikilla mantereilla, palaa nyt lapsuuden lomakohteeseen. Kanariansaaret eivät ole enää pelkästään seuramatkailevien eläkeläisten suosiossa vaan nyt sinne halajaa jälleen myös nuorempi väki. Kanariasta on tullut taas hip ja cool. Testasin Gran Canarian lämpöä tänä vuonna yhden viikon ajan. Viimeksi olen lomaillut saarilla lapsuudessa vuonna 1991.  

Gran Canaria on kuuden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Matkailijan ei siis tarvitse kärsiä jet lagista. Ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden, maaliskuussa keskimäärin +23 astetta. Ilma ei ole myöskään kostea tai täynnä hyttysiä iltaisin kuten Aasiassa. Kanarialle on matkailtu jo vuosikymmeniä ja turismilla on siellä pitkä historia. Lähes joka toinen suomalainen on lomaillut saarilla 80- ja 90-luvuilla. 2010-luvun Kanaria tuntuu juuri sopivasti retrolta.

Gran Canarialla on helppo yhdistää auringonotto ja liikunta. Saaren lukuisat rannat hemmottelevat auringonpalvojaa ja lyhyet välimatkat kannustavat liikkumaan jalan. Hyvillä tossuilla jaksaa kävellä kilometrejä. Jos väsymys iskee kesken matkan tai haluaa käväistä kaukaisemmissa kylissä, paikallisbussit ovat edullisia ja kulkevat ajallaan.

Saaren etelärannikolla sijaitseva San Agustinin kylä huvila-alueineen yllättää rauhallisuudellaan. Kylästä löytyy muutama ravintola ja supermarketti. Turistikrääsäkaupat loistavat poissaolollaan eikä suomen kieltä kuule missään. Hotellimme edustalla on paikallisten suosima hiekkaranta, jossa eloisat espanjalaisperheet nauttivat auringosta työpäivän jälkeen. San Agustin on tuulinen paikka, mutta se ei haittaa. Päinvastoin tuulenvire virkistää letkeän ja kuuman uima-allaspäivän jälkeen. Hotellissa saamme olla ainoat suomalaiset. Monipuolisissa ja lähes yltäkylläisissä aamiais- ja illallispuffeteissa ympärillämme vilistää vain saksalaisia ja ruotsalaisia. 

Jos Gran Canarialla lomaillessaan kaipaa suuren kaupungin vilkkaampaa menoa voi suunnata päiväksi saaren pohjoisosaan Las Palmasiin. Saaren pääkaupunki on asukasmäärältään saman kokoinen kuin esimerkiksi Italian Firenze. Hyppäämme bussista pois Las Palmasin eteläosassa Trianassa. Calle Mayor de Trianan pääostoskadulta ja sen sivukaduilta voi löytää vaatteita ja asusteita suht edulliseen hintaan. Matkaoppaassa luvataan että se on jopa Euroopan parhaimpia ostosalueita. Las Palmasista voi löytää myös rauhallisimpia kortteleita. Las Palmasin vanhassa kaupungissa Veguetassa voi aistia menneen ajan tunnelmaa ja istua haukkaamaan perinteisiä tapaksia. Sieltä löytyy myös pieni ja sympaattinen kauppahalli, jossa näkee paikallisten elämänmenoa. Pohjoisemmassa osassa kaupunkia pääsee pitkälle hiekkarannalle tai tekemään ostoksia tavarataloihin. Las Palmasin ilmasto tuntuu selvästi viileämmältä verrattuna etelärannikkoon, jossa majapaikkamme San Agustin sijaitsee.

Kevättalven lomakokemus karisti kaikki ennakkokäsitykseni Kanariansaarista taivaan tuuliin. Seuraavalla Kanarian reissullani voisin suunnata vaikkapa Teneriffalle ja nauttimaan saaren luonnosta tulivuori Teiden ympäristössä patikoiden. Tai sitten palaan Gran Canarialle San Agustiniin 1950-60-luvun tyylejä henkivään butiikkihotelliin Buganvilla Apartemtsiin tai ehkäpä hiekkadyyneistä tunnettuun Maspalomasin kylään