Arvio

Arviossa katsomme, koskemme ja kokeilemme nystyrät pystyssä miltä muotoilu tuntuu ja toimiiko se.

"Rakentakaamme sinne sauna! Ei tavallisen vanhan suomalaisen saunan irvikuva, kuten kaikki saunamme tätä nykyä ovat, vaan kulttuurisauna, kansallismonumentti, ensimmäinen laatuaan, Suomen heräävässä sivistyksessä."

Kulttuurisauna -nimi tulee herra Alvar Aallolta. Ingressin lainauksen kirjoitti nimittäin kyseinen arkkitehti vuonna 1925 sanomalehti Keskisuomalaisen yleisönosastolle ehdottaessaan saunaa Jyväskylään.

Muistatteko A3:n keväisen kyläilyn vielä puolivalmiissa Kulttuurisaunassa Helsingin Merihaassa? Elokuussa vihdoin sovimme toimituksemme kesken päivän, jolloin kiipesimme saunan lauteille rentoutumaan ja testaamaan löylyjen laatua. Sauna on ilmeeltään pelkistetty ja yksinkertainen, kauniilla tavalla karu. Lattiat ovat harmaata betonia ja seinäpinnat viileän valkoisiksi maalattuja. Betonilattia on yllättävän pehmoista ja lempeää kävellä. Puupinnat on jätetty käsittelemättömiksi, luonnollisen vaaleiksi. Missään ei ole mitään ylimääräistä, mutta kaikki tuntuu silti yksinkertaisuudessaan loppuun mietityltä. Mieli lepää.

Saunalla on paljon muitakin innokkaita kylpijöitä. Lähes kaikki kaapit naisten puolella ovat varattuja. Vaihdamme avarassa aulatilassa rahat kaappien avaimiin ja pellavaisiin pefletteihin. Saunalla on omat nimikkopefletit, jotka vierailijat saavat käyttöönsä.

Kaikessa viehättävyydessään ovenkahvoja tai ylimääräisiä naulakoita ei ole riittävästi. Tämä joko jatkaa saunan pelkistettyä linjaa tai sitten pieniä asioita on vielä tekemättä. Muutama ylimääräinen ripustuskoukku ja lisäjakkara voisivat olla avuksi kylpijöille vaatteita vaihdettaessa. Suihkutilassa vuoroa odotellessa bikinit ja pefletit voi ripustaa kuivumaan kotoisaan pyykkinaruun. Kävijän palkitsee lopussa sauna, joka on suuri ja avara. Maisema kohti Tervasaarta ja takana häämöttävää Katajanokkaa on vaikuttava. Lauteilta on viihdyttävää seurata ohi lipuvia veneitä ja laivoja; onhan sauna rakennettu niin lähelle merta kuin mahdollista.

Löylyjen välillä voi kipaista suojaisalle sisäpihalle, jonka keskellä kasvaa suuri koivu. Uskaliaimmat pulahtavat portaita pitkin kylmään mereen. Saunanpitäjän mukaan veden laatu on ollut näinkin keskellä kaupunkia kesän ajan yllättävän hyvä. Ulkona veden kupeessa on pieni grilli, jossa voi hiillostaa myynnissä olevia riistaryynimakkaroita. Saunapyhätössä herätellään myös nostalgisia tapoja menneen ajan baarimaailmasta; keitettyjä kananmunia 2 euron hintaan. Kulttuurisaunassa huolehditaan myös himolöylyttelijöiden nesteytyksestä; tarjolla on juomavettä sympaattisista emalimukeista.

Tällä hetkellä kulttuurisauna on avoinna iltaisin tiistaista sunnuntaihin. Sauna ei halua järjestää yksityistilaisuuksia vaan on aina auki kaupunkilaisille, innokkaille kylpijöille.